Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 250 g pietruszki
- 1 i 1/2 cebuli
- 2 jajka
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g sera gorgonzola
- 30 g startego parmezanu
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Warzywa obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę
wymieszać z jajkami. Dodać zmiażdżony czosnek, tymianek, parmezan i gałę
muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. W naczyniu żaroodpornym
ułożyć połowę plasterków ziemniaków, pietruszki i cebuli. Posypać połową
pokruszonej gorgonzoli. Na wierzchu ułożyć pozostałą cebulę, pietruszkę i
ziemniaki. Na warzywa wylać masę śmietanowo - jajeczną. Całość posypać
pozostałą gorgonzolą.
Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC
i piec około 45 - 50 minut, do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz