piątek, 25 stycznia 2019

Bulgur z dynią i serem feta





Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 160 ml wody
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 350 g dyni (obranej ze skórki i z usuniętym środkiem)
- 160 g sera feta
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz


Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 15 - 20 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie rozpadać się.
Do rondelka wlać wino oraz wodę, dodać cynamon oraz odrobinę soli i zagotować. Wsypać bulgur i gotować 12 minut na małym ogniu. Ugotowany bulgur wyłączyć i pozostawić pod przykryciem aby wchłonął pozostałą wodę. Przestudzić.
Oliwę dokładnie wymieszać z cytryną.
Kaszę bulgur wymieszać  z dynią, natką pietruszki oraz pokrojonym w kostkę serem feta.  Przed podaniem polać oliwą, wymieszaną z sokiem z cytryny.

2 komentarze:

  1. Wglada cudownie :) Ubóstwiam dynię, ale już jej nie widuję :(
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię spokojnie można jeszcze kupić na dobrych targach warzywnych oraz w niektórych sklepach, zwłaszcza tych online :)

      Usuń