Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 120 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 130 g puree z dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- płatki migdałowe do posypania babeczek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę pszenną przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po
drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę pszenną, migdałową
oraz cynamon. Wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na muffinki
wyłożyć papilotkami. Każda papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Muffinki posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec
około 25 - 28 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Dobrze, że mam jeszcze trochę pomrożonego puree z dyni! Wiedziałam, że do czegoś się przyda!
OdpowiedzUsuń