wtorek, 29 stycznia 2019

Muffinki migdałowo - dyniowe





Składniki:

- 120 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 120 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 130 g puree z dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- płatki migdałowe do posypania babeczek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć z cukrem na jasną  i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę pszenną, migdałową oraz cynamon. Wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każda papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 25 - 28 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.




1 komentarz:

  1. Dobrze, że mam jeszcze trochę pomrożonego puree z dyni! Wiedziałam, że do czegoś się przyda!

    OdpowiedzUsuń