Składniki (14 - 16
sztuk):
- 350 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 4 jajka
- 120 g masła
- 130 g drobnego cukru trzcinowego
- 160 g mąki pszennej
- 120 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
- 100 g białej
czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- garść posiekanych pistacji
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą
masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać
przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową oraz przyprawę do piernika. Wymieszać,
tylko do połączenia składników.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę
wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC
i piec około 25 - 28 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i przestudzić.
Gotowe muffinki posmarować roztopioną białą czekoladą i
posypać posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz