czwartek, 24 stycznia 2019

Chlebek bananowo - orzechowy





Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 60 g wiórek kokosowych
- 100 g posiekanych, blanszowanych orzechów laskowych
- 100 g cukru trzcinowego
- 300 g dojrzałych bananów
- 160 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny


Dodatkowo:

- 100 g grubo posiekanych, blanszowanych orzechów laskowych


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę połączyć z cukrem, wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi,  cynamonem oraz  proszkiem do pieczenia.
Banany  zmiksować z sokiem z cytryny, za pomocą blendera. Dodać olej i jajka, wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Keksówkę o długości 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.




2 komentarze:

  1. Cudownie wyrósł! Wypiek pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm kocham chlebek bananowy! Ten wygląda cudownie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń