Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 60 g wiórek kokosowych
- 100 g posiekanych, blanszowanych orzechów laskowych
- 100 g cukru trzcinowego
- 300 g dojrzałych bananów
- 160 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 100 g grubo posiekanych, blanszowanych orzechów laskowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę połączyć z cukrem, wiórkami kokosowymi, orzechami
laskowymi, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia.
Banany zmiksować z
sokiem z cytryny, za pomocą blendera. Dodać olej i jajka, wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych, krótko wymieszać, tylko
do połączenia składników.
Keksówkę o długości 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posypać grubo
posiekanymi orzechami laskowymi.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec
przez około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.
Cudownie wyrósł! Wypiek pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńMmm kocham chlebek bananowy! Ten wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/