Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g puree z dyni
- 240 g chorizo
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 350 - 400 g makaronu
- 1 awokado
- garść posiekanej natki pietruszki
- parmezan
Wykonanie:
Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni
z obu stron. Tłuszcz, który został z podsmażenia chorizo odlać, zostawiając 1
łyżkę. Wsypać cebulę i podsmażyć przez 5 - 7 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek,
obie papryki oraz kurkumę, smażyć przez pół minuty, cały czas mieszając.
Dodać puree z dyni, pomidory. Doprawić cukrem i solą. Całość
gotować przez 5 minut. Sos zmiksować za
pomocą blendera na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Dodać chorizo i natkę
pietruszki, wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Awokado obrać ze
skórki, przekroić na pół, usunąć pestkę, a następnie pokroić w ćwiartki.
Makaron wymieszać z sosem. Podawać z awokado oraz płatkami
parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz