poniedziałek, 21 stycznia 2019

Makaron z sosem dyniowo - pomidorowym z chorizo




Składniki:

- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g puree z dyni
- 240 g chorizo
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz do smaku


Dodatkowo:

- 350 - 400 g makaronu
- 1 awokado
- garść posiekanej natki pietruszki
- parmezan


Wykonanie:

Chorizo pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Tłuszcz, który został z podsmażenia chorizo odlać, zostawiając 1 łyżkę. Wsypać cebulę i podsmażyć przez 5 - 7 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek, obie papryki oraz kurkumę, smażyć przez pół minuty, cały czas mieszając.
Dodać puree z dyni, pomidory. Doprawić cukrem i solą. Całość gotować przez 5 minut.  Sos zmiksować za pomocą blendera na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Dodać chorizo i natkę pietruszki, wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Awokado obrać  ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestkę, a następnie pokroić w ćwiartki.
Makaron wymieszać z sosem. Podawać z awokado oraz płatkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz