wtorek, 30 czerwca 2015

Domowe tortille z pikantnym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo - czosnkowym




Tortille (10 sztuk):

- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody

Mąkę wymieszać z solą. Olej połączyć  z wodą i wlać do mąki. Składniki wymieszać łyżką, a następnie ręcznie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.  Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na godzinę by odpoczęło. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Każdy kawałek bardzo cienko rozwałkować ( powinno być przezroczyste).
Gotowe placki smażyć na suchej patelni, przez około 2 - 3 minuty z każdej strony, na powierzchni powinny pojawić się pojedyncze brązowe plamki. Gotowe tortille przykryć wilgotną ściereczką, dzięki temu nie zeschną.


Sos jogurtowo - czosnkowy:

- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Czosnek zmiażdżyć, dodać do jogurtu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Marynata do kurczaka:

- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu


Dodatkowo:

- 350 g piersi z kurczaka
- 2 - 3 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 6 - 8 rzodkiewek
- mix sałat


Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zblendować. Pierś z kurczaka pokroić w paski, dodać do marynaty i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Na mocno rozgrzanej patelni  podsmażyć kurczaka. Warzywa umyć i pokroić w plasterki.
Na ciepłych tortillach ułożyć sałatę, plasterki warzyw oraz kawałki mięsa, polać sosem jogurtowo - czosnkowym. Powtórzyć czynność z pozostałymi tortillami i od razu podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz