Galaretka jabłkowa:
- 200 ml soku jabłkowego, świeżo wyciśniętego
- 7 g żelatyny
Żelatynę zalać 50 ml soku jabłkowego, odstawić na 10 minut
do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim
ogniu do rozpuszczenia żelatyny, cały czas mieszając. Należy uważać by żelatyna
się nie zagotowała, inaczej straci swoje właściwości. Do żelatyny dodać dwie
łyżki soku jabłkowego, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z
pozostałym sokiem jabłkowym. Galaretkę wlać do czterech foremek silikonowych na
babeczki. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia.
Galaretka
truskawkowa:
- 250 ml soku z truskawek, świeżo wyciśniętego
- 8 g żelatyny
-1 łyżeczka cukru pudru
Żelatynę zalać 50 ml soku truskawkowego, odstawić na 10
minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać
na niewielkim ogniu do rozpuszczenia żelatyny, cały czas mieszając. Do żelatyny
dodać cukier puder, wymieszać. Następnie dodać dwie łyżki soku truskawkowego,
wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z pozostałym sokiem truskawkowym.
Galaretkę wylać na stężałą galaretkę jabłkową. Następnie galaretkę ostudzić i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Stężałe galaretki wyjąć z foremek, podawać z bitą śmietaną i
wiórkami czekolady.
Zdecydowanie musze dac im szanse!
OdpowiedzUsuńWygladaja o wiele apetyczniej, niz te sklepowe...
:)
Ale ładna :)
OdpowiedzUsuń