wtorek, 3 maja 2016

Piknikowa sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem i czerwonym burakiem




Składniki na sałatkę:

- 2 bataty (500 g)
- 2 małe selery (400 g)
- 2 czerwone buraki (350 g)
- 15 pomidorków cherry
- 150 g mozzarelli
- 200 g drobnego makaronu
- 4 łyżki oleju                         
- garść liści świeżej bazylii
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz


Składniki na sos:

- 5 łyżek oleju
- 2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz


Wykonanie:

Bataty, seler i buraki obrać, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Warzywa umieścić w osobnych naczyniach. Dodać olej, posypać tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Przenieść na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nie mieszać warzyw, ponieważ buraki zabarwią seler i bataty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC. Bataty i seler piec około 22 - 24 minut, buraki 3 - 4 minuty dłużej. Warzywa powinny być miękkie.
Mozzarellę pokroić w kostkę, a pomidorki cherry przekroić na pół.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
Przygotować 4 - 6 słoików. Ich ilość będzie zależeć od wielkości słoików. Na dno słoików wlać sos, następnie warstwami układać: pomidory, makaron, bataty, seler, buraki, makaron, pomidory i mozzarellę. Na samej górze ułożyć świeże liście bazylii.
Sałatkę można przygotować w klasyczny sposób. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, wymieszać.
Smacznego:)




1 komentarz: