Pieczony rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Rabarbar obrać z wierzchnich włókien. Jeżeli jest gruby przekroić wzdłuż. Ułożyć na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z pomarańczy i posypać cukrem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na 20 minut. Wyjąć i
wystudzić.
Składniki na
kruszonkę:
- 60 g blanszowanych migdałów
- 100 g mąki
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g masła
Migdały razem z cukrem u mieścić w malakserze, drobno
zmiksować. Dodać mąkę i miękkie masło. Miksować do momentu aż uzyskamy
konsystencję mokrego piasku. Wstawić do lodówki.
Składniki na
ciasto:
- 170 g mąki
- 200 g masła
- 90 g cukru
- 200 g marcepanu
- 6 jajek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą
masą. Dodać pokrojony na małe kawałki marcepan, dokładnie utrzeć. Stopniowo,
jedno po drugim, dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Do masy
marcepanowej wsypać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć rabarbar. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175oC przez około 55 - 65
minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz