piątek, 29 kwietnia 2016

Ciasto marcepanowe z rabarbarem i kruszonką




Pieczony rabarbar:

- 400 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z pomarańczy

Rabarbar obrać z wierzchnich włókien. Jeżeli jest  gruby przekroić wzdłuż. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z pomarańczy i posypać cukrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na 20 minut. Wyjąć i wystudzić.


Składniki na kruszonkę:

- 60 g blanszowanych migdałów
- 100 g mąki
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g masła

Migdały razem z cukrem u mieścić w malakserze, drobno zmiksować. Dodać mąkę i miękkie masło. Miksować do momentu aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Wstawić do lodówki.


Składniki na ciasto:

- 170 g mąki
- 200 g masła
- 90 g cukru
- 200 g marcepanu
- 6 jajek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masą. Dodać pokrojony na małe kawałki marcepan, dokładnie utrzeć. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Do masy marcepanowej wsypać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć rabarbar. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 175oC przez około 55 - 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz