piątek, 24 lutego 2017

Podstawowe ciasto na słodkie wypieki drożdżowe




To moja ulubiona wersja ciasta drożdżowego. Bułeczki, drożdżówki   i wszelkie inne rodzaje ciast wychodzą delikatne, puszyste i lekkie. Według mnie najlepiej używać drożdży świeżych, ale spokojnie można je zastąpić drożdżami suchymi, pamiętając by użyć ich dwa razy mniej niż jest to zalecane w przepisie.


Składniki:

- 420 g maki
- 70 g cukru (można użyć mniej)
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Bułeczki, drożdżówki i proste ciasta drożdżowe pieczemy w temperaturze od 180 - do 195oC.

Przed pieczeniem wyrośnięte ciasto warto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Ciasta drożdżowe i bułeczki studzić na kratce, inaczej od spodu może stać się bardzo wilgotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz