To moja ulubiona wersja ciasta drożdżowego. Bułeczki,
drożdżówki i wszelkie inne rodzaje
ciast wychodzą delikatne, puszyste i lekkie. Według mnie najlepiej używać
drożdży świeżych, ale spokojnie można je zastąpić drożdżami suchymi, pamiętając
by użyć ich dwa razy mniej niż jest to zalecane w przepisie.
Składniki:
- 420 g maki
- 70 g cukru (można użyć mniej)
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło i
sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie
miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia,
powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Bułeczki,
drożdżówki i proste ciasta drożdżowe pieczemy w temperaturze od 180 - do 195oC.
Przed pieczeniem wyrośnięte ciasto warto posmarować jajkiem
roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Ciasta drożdżowe i bułeczki studzić na kratce,
inaczej od spodu może stać się bardzo wilgotne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz