Składniki na
babeczki:
- 260 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 120 ml oleju
- 2 pomarańcze
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Pomarańcze
dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod
skórką), a następnie wyfiletować, czyli wyciąć wszystkie cząstki znajdujące się
pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu wycisnąć
sok. Miąższ i sok z pomarańczy zmiksować, za pomocą blendera, na gładko.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z
proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier. W drugim naczyniu wymieszać jajka,
olej i puree z pomarańczy. Do składników mokrych wsypać suche i krótko
wymieszać, tylko do połączenia składników.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę
wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180oC, przez
20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.
Składniki na krem:
- 140 ml soku z pomarańczy
- 20 ml soku z cytryny
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 36%
Mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. Mąkę
wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z pomarańczy i cytryny,
wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać jajka, żółtko i skórkę startą z pomarańczy,
wymieszać. Całość zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować
jeszcze dwie minuty. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, przykryć folią
spożywczą, tak by dotykała powierzchni kremu. Schłodzić.
Krem pomarańczowy zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietanę
ubić na sztywny krem. Dodać krem
pomarańczowy, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Krem przełożyć
do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Babeczki
ozdobić kremem.
Nie lubię posmaku pomarańczy w daniu, jednak te babeczki mnie przekonują. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń