czwartek, 23 lutego 2017

Babeczki pomarańczowe




Składniki na babeczki:

- 260 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 120 ml oleju
- 2 pomarańcze
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować, czyli wyciąć wszystkie cząstki znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu wycisnąć sok. Miąższ i sok z pomarańczy zmiksować, za pomocą blendera, na gładko.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier. W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej i puree z pomarańczy. Do składników mokrych wsypać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180oC, przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.


Składniki na krem:

- 140 ml soku z pomarańczy
- 20 ml soku z cytryny
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 36%

Mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. Mąkę wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z pomarańczy i cytryny, wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać jajka, żółtko i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać. Całość zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze dwie minuty. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kremu. Schłodzić.
Krem pomarańczowy zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić  na sztywny krem. Dodać krem pomarańczowy, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Babeczki ozdobić kremem.




2 komentarze:

  1. Nie lubię posmaku pomarańczy w daniu, jednak te babeczki mnie przekonują. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń