poniedziałek, 13 lutego 2017

Drożdżówki z nadzieniem marcepanowym




Składniki na ciasto:

- 420 g maki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Składniki nadzienia:

- 60 g mielonych blanszowanych migdałów
- 250 g marcepanu
- 3 białka


Dodatkowo:

- 1 roztrzepane jajko
- płatki migdałowe


Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Migdały, marcepan i jedno białko umieścić w misie malaksera i zmiksować. Pozostałe białka ubić  na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białko dodać do masy migdałowej, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować łyżką nadzienia i zwinąć jak naleśnik. Przeciąć na pół wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nie przecięty. Powstałe paski spleść ze sobą, zlepić końcówki, zwinąć w spiralę, formując bułeczkę.



Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na 30 minut, do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut, do złotego koloru. Wyjąć i przestudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz