Składniki na
ciasto:
- 420 g maki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki
nadzienia:
- 60 g mielonych blanszowanych migdałów
- 250 g marcepanu
- 3 białka
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- płatki migdałowe
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło i
sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie
miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Migdały, marcepan i jedno
białko umieścić w misie malaksera i zmiksować. Pozostałe białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka
po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białko dodać do masy migdałowej, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować łyżką nadzienia i zwinąć jak
naleśnik. Przeciąć na pół wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nie przecięty.
Powstałe paski spleść ze sobą, zlepić końcówki, zwinąć w spiralę, formując
bułeczkę.
Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej
odległości od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na 30
minut, do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25
minut, do złotego koloru. Wyjąć i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz