Składniki:
- 1 kg podudzi kurczaka (bez kości)
- 80 g suszonych pomidorów z oliwy
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 g startego parmezanu
- natka pietruszki
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- wędzona papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka oprószyć z obu stron solą, pieprzem i wędzoną
papryką. Na patelni rozgrzać 1 i 1/2 łyżki oleju. Na rozgrzanym tłuszczu
podsmażyć podudzia z obu stron, przez 2 - 3 minuty, do zarumienienia. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Po 3 minutach dodać czosnek. Całość podsmażyć
przez minutę.
Suszone pomidory, bulion i podsmażoną cebulę zmiksować za
pomocą blendera. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Pastę pomidorową wyłożyć
na podudzia. Całość posypać startym parmezanem. Kurczaka włożyć do piekarnika
nagrzanego do 160oC i zapiekać przez 35 - 40 minut. Upieczone
podudzia posypać natką pietruszki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz