niedziela, 26 lutego 2017

Podudzia kurczaka zapiekane pod pastą z suszonych pomidorów




Składniki:

- 1 kg podudzi kurczaka (bez kości)
- 80 g suszonych pomidorów z oliwy
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 g startego parmezanu
- natka pietruszki
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- wędzona papryka
- sól, pieprz


Wykonanie:

Kurczaka oprószyć z obu stron solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni rozgrzać 1 i 1/2 łyżki oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć podudzia z obu stron, przez 2 - 3 minuty, do zarumienienia.  Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Po 3 minutach dodać czosnek. Całość podsmażyć przez minutę.

Suszone pomidory, bulion i podsmażoną cebulę zmiksować za pomocą blendera. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Pastę pomidorową wyłożyć na podudzia. Całość posypać startym parmezanem. Kurczaka włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i zapiekać przez 35 - 40 minut. Upieczone podudzia posypać natką pietruszki. Podawać z ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz