Ciasto drożdżowe:
- 290 g mąki pszennej
- 90 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 60 g cukru
- 160 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- 100 g stopionego masła
- szczypta soli
Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę
cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10
minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną masę. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową,
pozostałe mleko, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać
przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do
oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5
godziny, do wyrośnięcia.
Karmelizowane
jabłka:
- 400 g twardych jabłek ( 2 - 3 jabłka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Jabłka pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni
rozpuścić masło, dodać cukier i ocet jabłkowy. Gdy cukier się rozpuści dodać
jabłka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Jabłka posypać
cynamonem oraz imbirem, podsmażyć przez
minutę, przestudzić.
Krem orzechowy:
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 2 białka
- 50 g cukru trzcinowego
Białka ubić z cukrem, dodać do orzechów, delikatnie
wymieszać.
Dodatkowo:
- cukier trzcinowy
Wykonanie
bułeczek:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części.
Każdą cześć rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 50 x 30cm, równomiernie wysmarować
nadzieniem. Na masie orzechowej ułożyć karmelizowanych jabłek. Zwinąć
wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Ciasto pokroić ostrym nożem na 5 części.
Ułożyć w formie o rozmiarach 20 x 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 30
minut. Wyrośnięte bułeczki posypać cukrem. Piec w piekarniku, nagrzanym do 185oC,
przez około 25 - 30 minut. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz