Składniki na
kruchy spód:
- 200 g maki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 20 g startego parmezanu
- szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę,
lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół
godziny. Przygotować formę o średnicy 25 cm z wysokim rantem. Schłodzone ciasto
rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy, przełożyć do formy,
wykładając jej dno i boki. Ciasto nakłóć widelcem i ponownie schłodzić w
lodówce przez 30 minut. Spód tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC
na 15 minut.
Nadzienie:
- 500 g czerwonych buraków
- 300 g pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 4 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Buraki i pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości
kostkę. Przełożyć do osobnych miseczek,
skropić olejem, posypać suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220oC.
Pietruszkę przez około 20 minut, buraki 25 - 30 minut, do miękkości.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez
4 - 5 minut. Pod koniec oprószyć odrobiną soli.
Jajka krótko zmiksować z jogurtem naturalnym, doprawić
odrobiną soli i pieprzu.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód. Na wierzchu
poukładać cebulę, pietruszkę, buraczki i pokrojoną na mniejsze kawałki
gorgonzolę.
Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 195oC na
25 - 30 minut, aż mas jajeczna się zetnie. Przed podaniem posypać świeżą natką
pietruszki.
Jako fanka buraków, powiem tylko: O, TAK;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna tarta, na pewno wypróbnuję.
OdpowiedzUsuńCoś innego niż większość tart. Z buraków się nie spotkałam
OdpowiedzUsuń