piątek, 24 marca 2017

Miętowa babka drożdżowa z czekoladą




Składniki:

- 380 g mąki
- 18 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- duża garść świeżej mięty
- 2 łyżki ekstraktu miętowego
- szczypta soli



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać przez sito. Do 50 ml śmietanki dodać drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Miętę posiekać, a czekoladę pokroić w grubą kostkę. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i pozostałą śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut. Na wierzch ciasta poukładać miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsypać szczyptę soli. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wymieszać za pomocą szpatułki, tak by połączyło się z masłem. Dodać posiekaną miętę, czekoladę i ekstrakt miętowy. Delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 30 -35 minut. Wierzch ciasta powinien nabrać ładnego, złotego koloru. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim babkę do ostudzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz