niedziela, 2 kwietnia 2017

Makaron z chorizo i sosem fasolowo - pomidorowym




Składniki:

 - 250 g chorizo
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 100 ml bulionu
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej chilli
- 1/2 łyżki oleju
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 400 g makaronu
- rukola
- parmezan


Pomidory i połowę fasoli, razem z zalewą, zmiksować. Cebulę pokroić w niewielką kostkę, a czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić na cienkie, około 4 centymetrowe paseczki. Chorizo pokroić w plastry i podsmażyć, na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podsmażone chorizo zdjąć z patelni. Na tłuszczu, który został po smażeniu , podsmażyć cebulę. Gdy cebula zmięknie dodać czosnek i marchew. Całość smażyć około 3 minut. Przełożyć do garnka, dodać bulion, zmiksowane pomidory z fasolą, bazylię, wędzoną paprykę i chilli. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
Pozostałą fasolę  przepłukać pod wodą i odsączyć. Na patelni rozgrzać olej, wsypać fasolę. Smażyć kilka minut, aż fasola się zarumieni i popęka.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do sosu pomidorowo - fasolowego, wymieszać. Przed podaniem posypać podsmażoną fasolą, rukolą i parmezanem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz