Składniki:
- 250 g chorizo
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 100 ml bulionu
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej chilli
- 1/2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 400 g makaronu
- rukola
- parmezan
Pomidory i połowę fasoli, razem z zalewą, zmiksować. Cebulę
pokroić w niewielką kostkę, a czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić na
cienkie, około 4 centymetrowe paseczki. Chorizo pokroić w plastry i podsmażyć,
na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podsmażone chorizo zdjąć z patelni. Na
tłuszczu, który został po smażeniu , podsmażyć cebulę. Gdy cebula zmięknie
dodać czosnek i marchew. Całość smażyć około 3 minut. Przełożyć do garnka,
dodać bulion, zmiksowane pomidory z fasolą, bazylię, wędzoną paprykę i chilli.
Gotować 15 minut na średnim ogniu.
Pozostałą fasolę przepłukać pod wodą i odsączyć. Na patelni
rozgrzać olej, wsypać fasolę. Smażyć kilka minut, aż fasola się zarumieni i
popęka.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać
do sosu pomidorowo - fasolowego, wymieszać. Przed podaniem posypać podsmażoną
fasolą, rukolą i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz