czwartek, 14 września 2017

Serowe knedle ze śliwkami w migdałowej okrasie




Składniki:

- 850 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 60 g kaszy manny
- 80 g mielonych migdałów
- 150 g białego sera
- 3 jajka
- 30 średniej wielkości śliwek

Do podania:

- 7 łyżek migdałów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- szczypta cynamonu


Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ziemniaki i ser przepuścić przez praskę. Dodać kaszę mannę, mąkę, mielone migdały oraz jajka. Wyrobić ciasto. Gdyby ciasto jeszcze się lepiło dosypać odrobinę mąki. Ilość użytej mąki będzie zależeć od rodzaju ziemniaków oraz sera. Z ciasta uformować gruby wałek. Podzielić  go na 30 części. Z każdego kawałka uformować placuszki. Ułożyć na nich śliwkę. Można do śliwki wsypać odrobinę cukru. Ciasto dokładnie zlepić, formując z niego kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Knedle wrzucić na wrzątek i gotować około 5 minut, od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
Na patelni roztopić masło, wsypać cukier, cynamon i mielone migdały, wymieszać.

Gotowe knedle podawać z migdałową okrasą.

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz do mnie :)

    OdpowiedzUsuń