sobota, 9 września 2017

Zupa krem z kukurydzy i żółtych pomidorów




Składniki:

- 1 kg żółtych pomidorów
- 3 kolby kukurydzy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju
- gałązka rozmarynu
- 10 listków bazylii
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku


Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pomidory skórą do góry. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić do ostudzenia. Z przestudzonych pomidorów zdjąć skórkę.
Kolby kukurydzy umyć i obrać z ziaren, za pomocą noża.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć 3 - 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać posiekany czosnek oraz gałązkę rozmarynu. Całość smażyć pół minuty.
Wsypać kukurydzę i smażyć kolejne 6 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Podsmażoną kukurydzę przełożyć do gorącego bulionu. Gotować  około 15 minut, aż kukurydza zmięknie. Wyjąć gałązkę rozmarynu, dodać upieczone pomidory i zmiksować na gładko. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 2 - 3 minuty.

Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz