sobota, 16 września 2017

Czekoladowy budyń jaglany z rumem i malinami




Składniki:

- 460 ml mleka
- 80 g kaszy jaglanej
- 60 g gorzkiej czekolady
- 8 łyżek rumu
- 3 łyżki melasy winogronowej ( można użyć  syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego)
- laska wanilii


Do podania:

- maliny
- gorzka czekolada


Wykonanie:

Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą.
Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka.
Do niewielkiego rondelka wlać mleko, dodać ziarenka i laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu około 15 - 18 minut, do miękkości. Z gotowej kaszy jaglanej wyjąć laskę wanilii, a następnie zmiksować blenderem, na gładki krem. Dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Wlać rum oraz melasę winogronową, wymieszać. Gdyby budyń wyszedł za gęsty, można dodać kilka łyżek mleka.

Budyń przełożyć do salaterek. Podawać z malinami oraz drobno posiekaną czekoladą.

2 komentarze:

  1. ale zdecydowane smaki... musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawa opcja! Kocham budynie jaglane :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń