Składniki:
- 460 ml mleka
- 80 g kaszy jaglanej
- 60 g gorzkiej czekolady
- 8 łyżek rumu
- 3 łyżki melasy winogronowej ( można użyć syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego)
- laska wanilii
Do podania:
- maliny
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod
bieżącą wodą.
Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka.
Do niewielkiego rondelka wlać mleko, dodać ziarenka i laskę
wanilii. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu
około 15 - 18 minut, do miękkości. Z gotowej kaszy jaglanej wyjąć laskę
wanilii, a następnie zmiksować blenderem, na gładki krem. Dodać czekoladę połamaną
na mniejsze kawałki. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Wlać rum oraz melasę
winogronową, wymieszać. Gdyby budyń wyszedł za gęsty, można dodać kilka łyżek
mleka.
Budyń przełożyć do salaterek. Podawać z malinami oraz drobno
posiekaną czekoladą.
ale zdecydowane smaki... musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńAle ciekawa opcja! Kocham budynie jaglane :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/