Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 4 jajka
'- 80 ml oleju
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 150 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 brzoskwinie
- laska wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę z
proszkiem do pieczenia, migdały oraz cukier. W drugim mokre: olej, jajka praz
ser ricotta.
Laskę wanilii przekroić na pół. Za pomocą noża zeskrobać
ziarenka. Dodać do masy serowej.
Suche składniki wsypać do mokrych, krótko wymieszać, tylko
do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22cm,
wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć grubo pokrojone
brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC, przez
około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń