sobota, 30 września 2017

Ciasto serowo - migdałowe z brzoskwiniami




Składniki:

- 250 g sera ricotta
- 4 jajka
'- 80 ml oleju
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 150 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 brzoskwinie
- laska wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały oraz cukier. W drugim mokre: olej, jajka praz ser ricotta.
Laskę wanilii przekroić na pół. Za pomocą noża zeskrobać ziarenka. Dodać do masy serowej.

Suche składniki wsypać do mokrych, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć grubo pokrojone brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC, przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. 


1 komentarz: