wtorek, 26 września 2017

Sernik z musem śliwkowym




Składniki na sernik:

- 1500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
- 8 jajek
- 140 g masła
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
- 250 g cukru


Składniki na mus śliwkowy:

- 400 g śliwek (bez pestek)
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego


Śliwki przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy oraz ocet balsamiczny, wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC , przez około 20 - 25 minut. Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Zmiksować za pomocą blendera, na gadki mus. Można przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki przesiać przez sito.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodać twaróg, cały czas mieszając. Na końcu dodać przesiane mąki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Masę serowa przełożyć do foremki, o wymiarach 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę serową wyłożyć mus śliwkowy. Ciasto kilka razy naciąć nożem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150oC. Po włożeniu sernika do piekarnika zmniejszyć  temperaturę do 130oC i piec  przez 80 minut. Studzić w lekko uchylony piekarniku.


1 komentarz: