Składniki na
sernik:
- 1500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego
dwukrotnie
- 8 jajek
- 140 g masła
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
- 250 g cukru
Składniki na mus
śliwkowy:
- 400 g śliwek (bez pestek)
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
Śliwki przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy oraz
ocet balsamiczny, wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia. Piec w temperaturze 180oC , przez około 20 - 25 minut.
Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Zmiksować za pomocą
blendera, na gadki mus. Można przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze
pokojowej. Obie mąki przesiać przez sito.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodać twaróg,
cały czas mieszając. Na końcu dodać przesiane mąki i krótko wymieszać, tylko do
połączenia składników. Masę serowa przełożyć do foremki, o wymiarach 35 x 24
cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę serową wyłożyć mus śliwkowy.
Ciasto kilka razy naciąć nożem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150oC.
Po włożeniu sernika do piekarnika zmniejszyć
temperaturę do 130oC i piec
przez 80 minut. Studzić w lekko uchylony piekarniku.
wspaniale jesienny :)
OdpowiedzUsuń