Składniki:
- 850 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 60 g kaszy manny
- 80 g mielonych migdałów
- 150 g białego sera
- 3 jajka
- 30 średniej wielkości śliwek
Do podania:
- 7 łyżek migdałów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- szczypta cynamonu
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ziemniaki i
ser przepuścić przez praskę. Dodać kaszę mannę, mąkę, mielone migdały oraz
jajka. Wyrobić ciasto. Gdyby ciasto jeszcze się lepiło dosypać odrobinę mąki.
Ilość użytej mąki będzie zależeć od rodzaju ziemniaków oraz sera. Z ciasta
uformować gruby wałek. Podzielić go na
30 części. Z każdego kawałka uformować placuszki. Ułożyć na nich śliwkę. Można
do śliwki wsypać odrobinę cukru. Ciasto dokładnie zlepić, formując z niego
kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Knedle wrzucić na wrzątek
i gotować około 5 minut, od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
Na patelni roztopić masło, wsypać cukier, cynamon i mielone
migdały, wymieszać.
Gotowe knedle podawać z migdałową okrasą.
Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz do mnie :)
OdpowiedzUsuń