Składniki:
- 240 gorzkiej czekolady
- 140 g masła
- 100 g mąki
- 30 g kakao
- 160 g białego cukru
- 60 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 4 jajka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 15 śliwek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżka octu balsamicznego
Śliwki umyć i usunąć pestki. Przełożyć do miski, dodać ocet
balsamiczny, cukier trzcinowy oraz tymianek, wymieszać.
Mąkę przesiać z kakao.
Masło roztopić w niewielkim rondelku, zdjąć z palnika. Dodać
połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie
wymieszać, aż powstanie gładki krem. Przestudzić.
Jajka lekko roztrzepać z cukrem. Dodać przestudzoną masę
czekoladową, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, ziarenka wanilii oraz sól, wymieszać.
Masę czekoladową przelać do foremki o wymiarach 28 x 18 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, na wierzchu poukładać śliwki. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec 35 minut. Wyjąć i
przestudzić. Nie przejmować się tym, że ciasto jest lekko płynne w środku,
podczas chłodzenia ciasto zmieni konsystencję na bardziej zwartą:).
Czeeekooolaaadaaa<3
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWow, ale boskie! Nie ma to jak śliwki i czekolada :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ile jajek jest potrzebnych do ciasta? Niestety nie ma w składnikach a w opisie już tak :(
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za zwrócenie uwagi :). Wszystko zostało już poprawione i uzupełnione o braki :)
UsuńSuper, dziękuję za informację oraz przepis na pyszne ciasto :)
Usuń