czwartek, 23 listopada 2017

Ciasto dyniowo - czekoladowe




Składniki na ciasto czekoladowe:

- 80 g masła
- 185 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 165 g mąki
- 25 g kakao
- 80 g gorzkiej czekolady
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlać masę czekoladową, wymieszać. Dodawać jogurt, na zmianę z suchymi składnikami, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.


Składniki na ciasto dyniowe:

- 120 g masła
- 185 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 170 g puree z dyni
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać puree z dyni, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, krótko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 18 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wykładać, za pomocą łyżki, kleksy czekoladowego i dyniowego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: