niedziela, 5 listopada 2017

Sernik dyniowo - czekoladowy




Składniki na kruchy spód:

- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli


Składniki na sernik dyniowy:

- 500 g tłustego lub półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 150 ml śmietanki 36%
- 260 g puree z dyni
- 4 jajka
-140 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 10 g mąki pszennej
-  ziarenka z laski wanilii
- skórka starta z jednej pomarańczy


Składniki na sernik czekoladowy:

- 500 g tłustego lub półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 150 ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g cukru
- 15 g kakao
- 25 g mąki ziemniaczanej


Wykonanie spodu:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki  szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie sernika:

Piekarnik nagrzać do 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować sernik czekoladowy. Śmietankę pogrzać w niewielkim rondelku, prawie do wrzenia. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do roztopienia się czekolady. Przestudzić.  Do sera dodać lekko roztrzepane jajka, masę czekoladową oraz pozostałe składniki. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Składniki na sernik dyniowy umieścić w misie i krótko ucierać, tylko do połączenia składników. Gdy używamy miksera, miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika.
Masę serowo - dyniową wylać na podpieczony spód. Na nią wylać masę serowo - czekoladową. Masę serową przeciąć kilka razy nożem.

Sernik wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 80 - 90 minut. Sernik powinien być  ścięty na środku i sprężysty. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki. Następnie włożyć do lodówki i schłodzić przez kilka godzin.




1 komentarz: