Składniki na
pesto:
- 1 i 1/2 szklanki bazylii
- 50 g parmezanu
- 50 g nerkowców
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól
Składniki na
sałatkę:
- 300 g makaronu
- 350 g dyni (po obraniu ze skórki i usunięciu środka)
- 300 g selera
- 2 buraki ( około 400 - 500 g)
- 150 g sera feta
- pesto bazyliowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy Wielkopolski
Piekarnik rozgrzać do 200oC. Dynię pokroić w
około 1 cm paski, a następnie na mniejsze kawałki )2 - 3 cm) . Dynię skropić
odrobiną oleju, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę,
wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 12 - 15 minut, do miękkości.
Buraki i seler obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, a
następnie każdy plaster na ćwiartki. Pokrojone warzywa przełożyć do osobnych
misek. Skropić olejem, oprószyć tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu. Przełożyć
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do
220oC i piec około 25 - 40 minut, aż zmiękną. Czas pieczenia zależy
od grubości plastrów.
Ser feta pokroić w kostkę. Makaron ugotować zgodnie z
instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego makaronu dodać pesto i dokładnie
wymieszać. Wsypać upieczoną dynię, buraki, seler oraz ser feta, delikatnie
wymieszać.
samo zdrowie i do tego pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń