czwartek, 30 listopada 2017

Sałatka makaronowa z bazyliowym pesto, pieczoną dynią, selerem i burakiem




Składniki na pesto:

- 1 i 1/2 szklanki bazylii
- 50 g parmezanu
- 50 g nerkowców
- 100 ml oleju rzepakowego 
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól


Składniki na sałatkę:

- 300 g makaronu
- 350 g dyni (po obraniu ze skórki i usunięciu środka)
- 300 g selera
- 2 buraki ( około 400 - 500 g)
- 150 g sera feta
- pesto bazyliowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy Wielkopolski


Piekarnik rozgrzać do 200oC. Dynię pokroić w około 1 cm paski, a następnie na mniejsze kawałki )2 - 3 cm) . Dynię skropić odrobiną oleju, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 12 - 15 minut, do miękkości.
Buraki i seler obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, a następnie każdy plaster na ćwiartki. Pokrojone warzywa przełożyć do osobnych misek. Skropić olejem, oprószyć tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec około 25 - 40 minut, aż zmiękną. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów.

Ser feta pokroić w kostkę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wsypać upieczoną dynię, buraki, seler oraz ser feta, delikatnie wymieszać. 




2 komentarze: