Jak co roku z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada w Poznaniu przygotowywane są tradycyjne rogale marcińskie. Zrobione są z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, orzechów i bakalii. Takie rogale każdy może sobie upiec w domu. Przepis na rogale możecie znaleźć tutaj. Rogale są pyszne, jednak dość pracochłonne i wymagają dużo cierpliwości.. Dlatego zamiast nich można przygotować rogaliki na cieście drożdżowym. Są równie smaczne, a do tego łatwiejsze w wykonaniu.
Składniki na
ciasto:
- 420 g maki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki na
farsz:
- 200 g białego maku
- 300 ml mleka
- 100 g cukru
- 25 g miodu
- 100 g blanszowanych, zmielonych migdałów
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 25 g rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- polewa z białej czekolady
- płatki migdałowe
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na
puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do
wyrośnięcia.
Wykonanie farszu:
Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na 2 godziny. Po tym
czasie odcedzić i dokładnie odsączyć. Rodzynki
sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić. Mak razem z rodzynkami
zmielić dwukrotnie. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę, razem z
miodem dodać do maku, wymieszać. Do masy makowej wsypać zmielone migdały oraz,
dokładnie wymieszać. Jeżeli masa okaże się zbyt zwarta dodać łyżkę śmietany.
Wykonanie rogali:
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x
30 cm i pokroić na 12 trójkątów ( długość podstawy 10 cm).
Nadzienie przełożyć do worka cukierniczego. Na każdym
trójkącie wyciskać dość dużą ilość nadzienia. Podstawę trójkąta złożyć do
środka, na głębokość około 2 - 3 cm. Na
środku zrobić nacięcie i delikatnie rozchylić na boki, a następnie zwinąć
rogaliki.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i
pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i
piec przez około 20 minut, na złoto - brązowy kolor.
Upieczone rogale wyjąć na kratkę, przestudzić .
Rogale ozdobić polewą z białej czekolady i płatkami
migdałowymi.
Przepiękne rogaliki, na pewno bardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńCudownie pulchniutkie! :)
OdpowiedzUsuńale pysznie się prezentują ;)
OdpowiedzUsuń