sobota, 11 listopada 2017

Drożdżowe rogaliki z masą z białego maku, migdałów i orzechów



Jak co roku z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada w Poznaniu przygotowywane są tradycyjne rogale marcińskie. Zrobione są z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, orzechów i bakalii. Takie rogale każdy może sobie upiec w domu. Przepis na rogale możecie znaleźć tutaj. Rogale są pyszne, jednak dość pracochłonne i wymagają dużo cierpliwości.. Dlatego zamiast nich można przygotować rogaliki na cieście drożdżowym. Są równie smaczne, a do tego łatwiejsze w wykonaniu.



Składniki na ciasto:

- 420 g maki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Składniki na farsz:

- 200 g białego maku
- 300 ml mleka
- 100 g cukru
- 25 g miodu
- 100 g blanszowanych, zmielonych migdałów
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 25 g rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)


Dodatkowo:

- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- polewa z białej czekolady
- płatki migdałowe


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Wykonanie farszu:

Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odsączyć. Rodzynki  sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić. Mak razem z rodzynkami zmielić dwukrotnie. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę, razem z miodem dodać do maku, wymieszać. Do masy makowej wsypać zmielone migdały oraz, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa okaże się zbyt zwarta dodać łyżkę śmietany.


Wykonanie rogali:

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm i pokroić na 12 trójkątów ( długość podstawy 10 cm).
Nadzienie przełożyć do worka cukierniczego. Na każdym trójkącie wyciskać dość dużą ilość nadzienia. Podstawę trójkąta złożyć do środka, na głębokość około 2 - 3 cm.  Na środku zrobić nacięcie i delikatnie rozchylić na boki, a następnie zwinąć rogaliki.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 20 minut, na złoto - brązowy kolor.   
Upieczone rogale wyjąć na kratkę, przestudzić .

Rogale ozdobić polewą z białej czekolady i płatkami migdałowymi.

3 komentarze: