Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 150 g puree z dyni
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
-sól, pieprz
Dodatkowo:
- 12 brukselek
- 2 buraki (około 350 - 400 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Buraki obrać, pokroić w średnią kostkę, skropić olejem,
oprószyć tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu, wymieszać. Ułożyć na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC
i piec 35 - 45 minut, aż buraki zmiękną.
Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić olejem,
oprószyć solą i pieprze, wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez około 35 -40
minut, aż brukselka się zarumieni.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego.
Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć 2 - 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodać
drobno posiekany czosnek. Całość smażyć minutę. Dodać ryż, wymieszać, tak by
wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się
przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu.
Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać kolejną porcję bulionu. Należy pamiętać o
częstymi mieszaniu ryżu. Po około 15 minutach dodać purre z dyni. Gotować 6 - 8
minut, ryż powinien być kremowy i al dente. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i
masło. Wymieszać, aż masło i ser się roztopią.
Podawać z pieczoną brukselką i burakami.
Nigdy nie jadłam risotto, ale to...no ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/