niedziela, 26 listopada 2017

Dyniowe risotto z pieczoną brukselką i czerwonym burakiem




Składniki:

- 200 g ryżu arborio
- 150 g puree z dyni
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
-sól, pieprz


Dodatkowo:

- 12 brukselek
- 2 buraki (około 350 - 400 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej rzepakowy 
- sól, pieprz


Buraki obrać, pokroić w średnią kostkę, skropić olejem, oprószyć tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu, wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 35 - 45 minut, aż buraki zmiękną.
Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprze, wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez około 35 -40 minut, aż brukselka się zarumieni.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć 2 - 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Całość smażyć minutę. Dodać ryż, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać kolejną porcję bulionu. Należy pamiętać o częstymi mieszaniu ryżu. Po około 15 minutach dodać purre z dyni. Gotować 6 - 8 minut, ryż powinien być kremowy i al dente. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i masło. Wymieszać, aż masło i ser się roztopią.

Podawać z pieczoną brukselką i burakami.




1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam risotto, ale to...no ślinka leci ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń