Składniki:
- 3 buraki (około 600 g)
- 300 g dyni (bez środka, ze skórą)
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 750 - 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 2 - 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200oC. Dynie pokroić na około
dwucentymetrowe kawałki, o kształcie sierpa. Dynie skropić olejem, oprószyć
słodką papryką, odrobiną soli i pieprzu, wymieszać.
Cebulę obrać, przekroić na pół. Razem z dynią i czosnkiem ułożyć
na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na około 20 -
25 minut. Z upieczonej dyni i czosnku zdjąć skórkę.
Buraki obrać, pokroić w plastry, skropić olejem, oprószyć
tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do
pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 40 - 50
minut, aż buraki zmiękną.
Upieczone buraki, dynię, czosnek, cebulę oraz 750 ml bulionu
zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta, dolać odrobinę bulionu. W
razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Gotowy krem podawać z jogurtem naturalnym lub odrobiną
śmietany kremówki oraz z uprażonymi nasionami dyni.
robiłam krem i z dyni i z buraków ale nigdy razem:)
OdpowiedzUsuń