Składniki na
ciasto czekoladowe:
- 80 g masła
- 185 g cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 165 g mąki
- 25 g kakao
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę przesiać z kakao,
proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić, dodać posiekaną czekoladę,
wymieszać i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlać
masę czekoladową, wymieszać. Dodawać jogurt, na zmianę z suchymi składnikami,
wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
Składniki na
ciasto dyniowe:
- 120 g masła
- 185 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 170 g puree z dyni
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiać przez sito. Masło
utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim,
miksując po każdym dodaniu. Dodać puree z dyni, wymieszać. Wsypać przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, krótko wymieszać szpatułką, tylko
do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 18 x 28 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na przemian wykładać, za pomocą łyżki, kleksy czekoladowego i
dyniowego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC
około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem.
Brak ilosvi jajek wdo ciasta dyniowego
OdpowiedzUsuń