czwartek, 22 maja 2014

Babeczki "Marchewkowe Pole"



Składniki na ciasto:
- 80 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 100 g czekolady
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

Składniki kremu:
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
100 g białej czekolady
barwniki spożywcze: brązowy, zielony, pomarańczowy

Przygotowanie ciasta:
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i mieszać do połączenia się składników. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ciasta i wymieszać.
Ciastem wypełnić foremki na muffinki. Piec w  piekarniku nagrzanym do 180oC i przez około 20 - 25 minut (do suchego patyczka).

Przygotowanie masy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na gęstą masę. Dodać wystudzoną białą czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać.
Krem podzielić na trzy części do każdej dodać inny barwnik. Krem włożyć na pół godziny do lodówki.

Wykonanie dekoracji:

W babeczkach wydrążyć dziury w kształcie stożka, uważając aby nie przebić spodu. Ciasto, które wydrążymy pokruszyć. Brązowym kremem wysmarować górną część babeczek, a następnie posypać je okruszkami ciasta. Krem pomarańczowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim dziury w babeczkach, formując marchewkę, tak by część kremu wystawała delikatnie nad babeczkę. Z zielonego kremu uformować liście marchewki. 




1 komentarz: