Składniki na
ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki kefiru
- puree z 3 bananów
- 1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36 %
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa Winiary
- 1 galaretka agrestowa Winiary
Wykonanie ciasta:
1. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i
sodę.
2. Do drugiej miski wsypać cukier i wbić jajka. Jajka z cukrem dokładnie ubić, aż powstanie
jasna i gęsta masa.
3. Do masy jajecznej stopniowo wlewać masło, olej i kefir
4. Dodać puree bananowe
5. Na koniec wsypać mąkę i wszystko dokładnie zmiksować.
6. Ciasto wlać do keksówki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
7. Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić by lekko
stężały
8. Schłodzoną śmietanę oraz serek mascarpone dokładnie
zmiksować z cukrem, tak by powstała gęsta, puszysta masa.
9. Schłodzony chlebek bananowy po nakłuwać do samego spodu i
zalać galaretkami. Wlewamy galaretki do zrobionych dziurek, na zmianę. Można
użyć w tym celu strzykawki wtedy mamy pewność, że znajdzie się ona w całym
cieście. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce tak by galaretki dobrze stężały
10. Ciasto przekroić na pół. Dolny kawałek smarujemy
masą z serka mascarpone, na której układamy truskawki. Całość przykrywamy górną
warstwą ciasta. Cały chlebek bananowy smarujemy kremem. Ozdabiamy truskawkami i
wiórkami z gorzkiej czekolady.
Wyglada zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń