poniedziałek, 19 maja 2014

Zielona sałatka z makaronem sojowym


Składniki:


  • 300 g makaronu sojowego,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 średnia cukinia,
  • 6 pieczarek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • kilka liści kapusty pekińskiej,
  • 350 g piersi z kurczaka.
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka, lubczyk,

Przygotowanie:


Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron kroimy na mniejsze części. 
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy przyprawy i obtaczamy w nim piersi z kurczaka, a następnie podsmażamy na patelni. 
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 
Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 6-9 minut (aż będzie miękki). 
Cukinie kroimy w cienkie paski, wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 1-1,5 minuty. Wyjmujemy i odsączamy.
Do makaronu dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, groszek, cukinię, pieczarki oraz pokrojone liście kapusty pekińskiej.Sałatkę mieszamy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Porady:
Mrożony groszek można zastąpić groszkiem z puszki lub świeżmy.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz