niedziela, 18 maja 2014

Torcik czekoladowy z sosem karmelowo – pomarańczowym


 Składniki na torcik:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g kaszy manny
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sos karmelowo – pomarańczowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z dwóch pomarańczy
  • łyżka masła
  • pomarańcza
Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka cały czas ubijając. Pozostałe suche składniki wymieszać razem i dodać je do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać. Na koniec do masy dodać roztopioną czekoladę. Gotowe ciasto piec w temperaturze 170 stopni, około 40 minut.
Wykonanie sosu karmelowo – pomarańczowego
Pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cukier wsypać na rozgrzaną patelnię. Gdy się rozpuści wlać sok pomarańczowy. Na początku cukier stwardnieje, ale podczas podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać masło. Sos chwilę gotować, aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając.

Wystudzone ciasto polać sosem karmelowo – pomarańczowym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz