Składniki na torcik:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g kaszy manny
- 60 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sos karmelowo – pomarańczowy
- 3 łyżki cukru
- sok z dwóch pomarańczy
- łyżka masła
- pomarańcza
Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i roztopić w kąpieli
wodnej. Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem na
sztywną pianę. Dodać żółtka cały czas ubijając. Pozostałe
suche składniki wymieszać razem i dodać je do masy jajecznej.
Wszystko delikatnie wymieszać. Na koniec do masy dodać roztopioną
czekoladę. Gotowe ciasto piec w temperaturze 170 stopni, około 40
minut.
Wykonanie sosu karmelowo – pomarańczowego
Pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cukier wsypać na
rozgrzaną patelnię.
Gdy się rozpuści wlać sok pomarańczowy. Na początku cukier
stwardnieje, ale podczas podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać
masło. Sos chwilę gotować, aż lekko zgęstnieje, cały czas
mieszając.
Wystudzone
ciasto polać sosem karmelowo – pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz