sobota, 24 maja 2014

Sushi na słodko z truskawkami i kawiorem truskawkowo-agrestowym



Składniki na żelkę  jagodową:
- 50 g śmietany 36%
- 200 ml wody
- galaretka jagodowa Winiary

Składniki na masę serową
- 300 g serka śmietankowego
- 150 g śmietany 36%
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny

Składniki na truskawkowy środek:
- 10 truskawek
- galaretka truskawkowa Winiary
- 250 ml wody

Składniki na kawior:
- galaretka agrestowa Winiary
-250 ml wody
- część galaretki truskawkowej, która zostanie nam po wykonaniu środka truskawkowego
- odrobina oleju rzepakowego
- strzykawka

Przygotowanie żelki jagodowej:
Śmietanę i wodę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników. Do gorącej wody wsypujemy galaretkę jagodową i dokładnie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Na folię wylewamy przestudzoną żelkę jagodową i odkładamy do lodówki by stężała.

Przygotowanie masy serowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę oraz ser włożyć do misy miksera i dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać wystudzoną czekoladę, cały czas mieszając. Na końcu do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i  dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce.

Przygotowanie truskawkowego środka:
Truskawki umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na mniejsze części. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml  gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Z foli aluminiowej uformować rynienkę  o średnicy około 2 centymetrów i długości naszej żelki jagodowej. Rynienkę wyłożyć folią spożywczą. Na całej długości rynienki ciasno poukładać  truskawki. Truskawki zalać niewielką ilością schłodzonej galaretki, tak by galaretka delikatnie przykryła truskawki. Truskawki z galaretką odłożyć w chłodne miejsce by galaretka stężała.

Przygotowanie kawioru:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy by delikatnie stężała.
Do niewielkiego pojemnika wlewamy odrobinę oleju. Do strzykawki nabieramy galaretkę truskawkową, która została nam po przygotowaniu truskawkowego środka. Galaretkę małymi kropelkami wstrzykujemy do oleju, tak by powstały niewielkie kulki. Tak samo robimy z galaretką agrestową. Kulki wkładamy na chwilę do lodówki, a gdy dobrze stężeją wyciągamy na sitko i delikatnie przepłukujemy wodą. Kulki rozkładamy na papierowym ręczniku.



Wykonanie sushi:

Na żelce jagodowej rozsmarowujemy masę serową, pozostawiając kilkucentymetrowy pasek nie wysmarowany serkiem.  Na środku masy serowej układamy truskawkowy środek. Za pomocą foli spożywczej zwijamy całość wzdłuż dłuższego boku. Boki foli zakręcamy jak cukierek i odstawiamy do lodówki. Schłodzony wałek odwijamy z foli, kroimy na mniejsze części i posypujemy kawiorem truskawkowo - agrestowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz