Składniki na
żelkę jagodową:
- 50 g śmietany 36%
- 200 ml wody
- galaretka jagodowa Winiary
Składniki na masę
serową
- 300 g serka śmietankowego
- 150 g śmietany 36%
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na
truskawkowy środek:
- 10 truskawek
- galaretka truskawkowa Winiary
- 250 ml wody
Składniki na
kawior:
- galaretka agrestowa Winiary
-250 ml wody
- część galaretki truskawkowej, która zostanie nam po
wykonaniu środka truskawkowego
- odrobina oleju rzepakowego
- strzykawka
Przygotowanie
żelki jagodowej:
Śmietanę i wodę zagotowujemy i mieszamy do połączenia
składników. Do gorącej wody wsypujemy galaretkę jagodową i dokładnie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Na folię
wylewamy przestudzoną żelkę jagodową i odkładamy do lodówki by stężała.
Przygotowanie masy
serowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli
wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę oraz ser włożyć do misy miksera i dokładnie
zmiksować. Stopniowo dodawać wystudzoną czekoladę, cały czas mieszając. Na
końcu do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i
dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce.
Przygotowanie
truskawkowego środka:
Truskawki umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na mniejsze
części. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Z
foli aluminiowej uformować rynienkę o
średnicy około 2 centymetrów i długości naszej żelki jagodowej. Rynienkę wyłożyć
folią spożywczą. Na całej długości rynienki ciasno poukładać truskawki. Truskawki zalać niewielką ilością
schłodzonej galaretki, tak by galaretka delikatnie przykryła truskawki.
Truskawki z galaretką odłożyć w chłodne miejsce by galaretka stężała.
Przygotowanie
kawioru:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i
pozostawiamy by delikatnie stężała.
Do niewielkiego pojemnika wlewamy odrobinę oleju. Do
strzykawki nabieramy galaretkę truskawkową, która została nam po przygotowaniu
truskawkowego środka. Galaretkę małymi kropelkami wstrzykujemy do oleju, tak by
powstały niewielkie kulki. Tak samo robimy z galaretką agrestową. Kulki
wkładamy na chwilę do lodówki, a gdy dobrze stężeją wyciągamy na sitko i
delikatnie przepłukujemy wodą. Kulki rozkładamy na papierowym ręczniku.
Wykonanie sushi:
Na żelce jagodowej rozsmarowujemy masę serową, pozostawiając
kilkucentymetrowy
pasek nie wysmarowany serkiem. Na środku masy
serowej układamy truskawkowy środek. Za pomocą foli spożywczej zwijamy całość
wzdłuż dłuższego boku. Boki foli zakręcamy jak cukierek i odstawiamy do
lodówki. Schłodzony wałek odwijamy z foli, kroimy na mniejsze części i
posypujemy kawiorem truskawkowo - agrestowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz