Cukier fiołkowy ma piękny jasno
fioletowy kolor i nieziemski aromat. Do jego wykonania używamy tylko fiołków
leśnych. Zebrane fiołki najlepiej wykorzystać
od razu.
Składniki:
- 10 łyżek płatków fiołków
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Fiołki umyć w zimnej wodzie, rozłożyć na papierowym ręczniku
lub ściereczce, pozostawić do wyschnięcia. Z suchych fiołków oberwać płatki,
razem z cukrem wsypać do misy malaksera, wyposażonego w noże. Dodać startą
skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie
zmiksować. Cukier powinien nabrać ładnego fioletowego koloru, a płatki fiołków
powinny być bardzo drobno zmielone.
Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, na nim cienką warstwą
rozłożyć cukier fiołkowy. Piekarnik delikatnie rozgrzać. Wystarczy włączyć go
na 1 - 2 minuty. Cukier włożyć do piekarnika i suszyć go około godziny, od
czasu do czasu mieszając. Jeżeli cukier nie wyschnie całkowicie proces suszenia
powtórzyć.
Wysuszony cukier fiołkowy wsypać do misy miksera wyposażonej
w noże i ponownie zmiksować, w celu pozbycia się większych grudek.
Cukier przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz