'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Składniki:
- 300 g batatów
- sok z jednej limonki
- 6 łyżek kefiru
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 40 g cukru pudru
- 80 g drobnego cukru
- 280 g mąki
- 60 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Winiary
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Winiary
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Bataty obrać i umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić na
mniejsze kawałki, wrzucić do misy miksera wyposażonego w metalowe ostrza i
zmiksować na puree. Do puree z batatów dodać sok z limonki, wymieszać.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Do puree z
batatów dodać masę jajeczną, olej oraz kefir, wymieszać za pomocą szpatułki, do
połączenia składników. Dodać przesianą mąkę oraz cukier wanilinowy, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec wsypywać stopniowo
cukier, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do wcześniej przygotowanej masy,
delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach 28 x 18 wyłożyć papierem do
pieczenia. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec w
temperaturze 170oC przez 35 - 40 minut, na złoty kolor. Przestudzić
w formie, odwracając ją do góry nogami.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń