niedziela, 12 kwietnia 2015

Babeczki jarmużowo - limonkowe




Składniki na babeczki:

- 80 g liści jarmużu (umytych, bez grubych łodyg)
- 1/3 szklanka jogurtu
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 240 g mąki
- sok z 2 limonek
- skórka starta z 2 limonek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na krem:

- skórka i sok z 2 limonek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- 80 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone


Dodatkowo:
- zielony cukier kryształ


Wykonanie babeczek:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Liście jarmużu razem z olejem i jogurtem dokładnie zblendować.  Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać koktajl z jarmużu oraz sok z limonki, zmiksować. Dodać mąkę oraz skórkę z limonki, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku  nagrzanym do temperatury 175oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.


Wykonanie kremu:

W niewielkim rondelku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Całość zagotować, cały czas mieszając. Następnie dodać sok i skórkę z limonki. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę schłodzić w lodówce przez 2 - 3 godziny.

Mascarpone zmiksować z kremem z limonki. Krem limonkowy nałożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. Gotowe babeczki oprószyć zielonym cukrem.





4 komentarze:

  1. Jakie zielone! I z jarmużem! Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki fajny wiosenny akcent, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne; ) warzywka w powodzeniu;) a u mnie była babeczka ze szpinakiem;)

    OdpowiedzUsuń