Składniki na
babeczki:
- 80 g liści jarmużu (umytych, bez grubych łodyg)
- 1/3 szklanka jogurtu
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 240 g mąki
- sok z 2 limonek
- skórka starta z 2 limonek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na krem:
- skórka i sok z 2 limonek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- 80 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- zielony cukier kryształ
Wykonanie
babeczek:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Liście
jarmużu razem z olejem i jogurtem dokładnie zblendować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Wlać koktajl z jarmużu oraz sok z limonki, zmiksować. Dodać mąkę
oraz skórkę z limonki, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na
babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4
wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym
do temperatury 175oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki ostudzić na kratce.
Wykonanie kremu:
W niewielkim rondelku roztrzepać jajko, żółtko i cukier.
Całość zagotować, cały czas mieszając. Następnie dodać sok i skórkę z limonki.
Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do
rozpuszczenia czekolady. Masę schłodzić w lodówce przez 2 - 3 godziny.
Mascarpone zmiksować z kremem z limonki. Krem limonkowy
nałożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. Gotowe babeczki oprószyć
zielonym cukrem.
Jakie zielone! I z jarmużem! Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńjaki fajny wiosenny akcent, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjakie urocze!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne; ) warzywka w powodzeniu;) a u mnie była babeczka ze szpinakiem;)
OdpowiedzUsuń