Składniki:
- 1 mały por
- 1 mała cukinia
- 1 i 1/2 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu
- 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- pieprz, sól
Sos jogurtowy:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod
bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować.
Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż
komosa zmięknie. Komosę odcedzić z
nadmiaru wody, przestudzić.
Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki).
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki).
Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut,
następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż, bazylię,
czosnek i ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić
solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.
Placuszki włożyć do
piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 - 20 minut. W połowie pieczenia
placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć
ładny złoty kolor.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz