środa, 22 kwietnia 2015

Placuszki z quinoa z zielonymi warzywami





Składniki:

- 1 mały por
- 1 mała cukinia
- 1 i 1/2 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu
- 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- pieprz, sól


Sos jogurtowy:

- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz


Wykonanie:

Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie.  Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.
Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki). Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż, bazylię, czosnek i ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.
Placuszki  włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 - 20 minut. W połowie pieczenia placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć ładny złoty kolor.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz