piątek, 3 kwietnia 2015

Migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową




Składniki na ciasto migdałowe:

- 200 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- białko do przyklejenia brzegu ciasta


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Na kartce papieru  narysować wzór jajka o rozmiarach 22 cm na 28 cm. Gotowy wzór wyciąć.
Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka.  Z pozostałego ciasta uformować niewielkie kulki. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego kulki.
Ciasto po nakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na krem:

- 400 g serka mascarpone
- 180 g śmietany 36%
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru fiołkowego


Wykonanie kremu:

Śmietanę przelać do niewielkiego rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.  Krem czekoladowy odstawić do lodówki do schłodzenia. Krem czekoladowy, serek mascarpone oraz cukier fiołkowy umieścić w misie mikser, ubić na gęstą masę.


Dodatkowo:

- płatki migdałowe
- zielony cukier kryształ
- karmelizowane fiołki


Wykonanie mazurka:

Migdałowy spód posmarować konfiturą fiołkową. Na konfiturę wyłożyć masę śmietankową. Brzegi ozdobić płatkami migdałowymi. Wierzch mazurka ozdobić zielonym cukrem oraz karmelizowanymi fiołkami.







1 komentarz: