Składniki na
ciasto migdałowe:
- 200 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- białko do przyklejenia brzegu ciasta
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta
uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Na kartce papieru
narysować wzór jajka o rozmiarach 22 cm na 28 cm. Gotowy wzór wyciąć.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego
wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować niewielkie
kulki. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego kulki.
Ciasto po nakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego
do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Składniki na krem:
- 400 g serka mascarpone
- 180 g śmietany 36%
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru fiołkowego
Wykonanie kremu:
Śmietanę przelać do niewielkiego rondelka, dodać połamaną
czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Krem czekoladowy odstawić do lodówki do
schłodzenia. Krem czekoladowy, serek mascarpone oraz cukier fiołkowy umieścić w
misie mikser, ubić na gęstą masę.
Dodatkowo:
- 4 - 5 łyżek konfitury z płatków fiołków
- płatki migdałowe
- zielony cukier kryształ
- karmelizowane fiołki
Wykonanie mazurka:
Migdałowy spód posmarować konfiturą fiołkową. Na konfiturę wyłożyć
masę śmietankową. Brzegi ozdobić płatkami migdałowymi. Wierzch mazurka ozdobić
zielonym cukrem oraz karmelizowanymi fiołkami.
prześliczny
OdpowiedzUsuń