Składniki:
- 140 g masła
- 125 g pasty sezamowej (tahini np. Primavika)
- 70 g cukru pudru
- 70 g cukru trzcinowego
- 330 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ziarna sezamu do posypania
Wykonanie:
Cukier trzcinowy zmielić na puder np. w młynku do kawy. Mąkę
ziemniaczaną i pszenną razem z solą przesiać przez sito. Masło, z pastą
sezamową i cukrem, utrzeć na gładką masę. Dodać jajka i żółtka, jedno po
drugim, mieszając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Z ciasta
formować kulki wielkości małego orzecha
włoskiego. Spłaszczyć je widelcem i posypać ziarenkami sezamu. Ciasteczka
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC
przez 13 - 15 minut, do zezłocenia ciasteczek. Schłodzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz