Składniki:
- 300 g ugotowanej soi
- 2 średnie bataty (około 650 g)
- 2 średnie cebule
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 papryczki chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 10 g startego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
Do podania:
- ryż jaśminowy
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bataty obrać i pokroić w
niewielką kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę i smażyć 3 minuty.
Wsypać bataty, czosnek, drobno pokrojone chilli, imbir, kurkumę i cynamon.
Całość smażyć 4 minuty. Warzywa
przesypać do większego garnka, dodać ugotowaną soję, mleko kokosowe i pomidory.
Curry gotować 40 - 45 minut, aż bataty zmiękną. Cukinię umyć i pokroić w
kostkę. Pietruszkę drobno posiekać, razem z cukinią dodać do curry, doprawić
solą. Całość gotować jeszcze 3 - 4 minuty.
Sojowe curry podawać z ryżem jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz