piątek, 8 stycznia 2016

Sojowe curry z batatami i cukinią




Składniki:

- 300 g ugotowanej soi
- 2 średnie bataty (około 650 g)
- 2 średnie cebule
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 papryczki chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 10 g startego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól


Do podania:

- ryż jaśminowy


Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bataty obrać i pokroić w niewielką kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę i smażyć 3 minuty. Wsypać bataty, czosnek, drobno pokrojone chilli, imbir, kurkumę i cynamon. Całość smażyć  4 minuty. Warzywa przesypać do większego garnka, dodać ugotowaną soję, mleko kokosowe i pomidory. Curry gotować 40 - 45 minut, aż bataty zmiękną. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać, razem z cukinią dodać do curry, doprawić solą. Całość gotować jeszcze 3 - 4 minuty.

Sojowe curry podawać z ryżem jaśminowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz