Składniki:
- 2 litry bulionu drobiowego
- 300 g jarmużu
- 300 g pasternaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- duża garść świeżego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej
Składniki na grzanki:
- pieczywo pełnoziarniste
- ser gorgonzola
- odrobina oleju
Wykonanie:
Pasternak obrać i pokroić w grubą kostkę. Skropić olejem,
oprószyć solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wysypać na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200OC, przez 20 minut. Jarmuż
umyć, osuszyć i oderwać liście od grubych łodyżek. Liście jarmużu skropić
oliwą, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i piec w temperaturze 185oC przez 10 - 15
minut.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 4 -
5 minut. Dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem i dusić jeszcze 2 minuty.
Do gorącego bulionu dodać podsmażoną cebulę, czosnek,
jarmuż, pasternak, tymianek i sok z cytryny. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Zupę
dokładnie zblendować, ewentualnie doprawić solą.
Piekarnik nagrzać do 200oC. Pieczywo pokroić na
kromki, posmarować olejem. Na każdej
kromce ułożyć plasterki sera. Chleb ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aż ser stopi się, a pieczywo stanie się
chrupkie.
Gotową zupę podawać z grzankami z serem gorgonzola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz