poniedziałek, 4 stycznia 2016

Pieguski z ajerkoniakiem




Składniki na babeczki (16 - 18 sztuk):

- 290 g mąki
- 140 g cukru
- 3 jajka
- 120 g masła
- 250 g ajerkoniaku
- 30 g płatków czekoladowych 
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Składniki na krem:

- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 25 ml mleka 3,2%
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 125 ml ajerkoniaku
- 20 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody


Dodatkowo:

- płatki czekoladowe do posypania 


Wykonanie babeczek:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę na przemian z ajerkoniakiem, mieszając tylko do połączenia składników. Wsypać płatki czekoladowe, wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każda papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 175oC przez 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.


Wykonanie kremu:

Śmietanę i mleko wlać do niewielkiego rondelka i zagotować. Żółtka z cukrem utrzeć na jasny  i puszysty krem. Do masy jajecznej  wolno wlewać gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Wlać ajerkoniak, wymieszać. Śmietanę z ajerkoniakiem ponownie podgrzewać na wolnym ogniu, przez 2 - 3 minuty, do zgęstnienia kremu. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy się rozpusci wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Do schłodzonego kremu dodać serek mascarpone, zmiksować. Żelatynę podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do kremu i dokładnie zmiksować. Krem włożyć do lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia.

Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Babeczki ozdobić kremem i posypać płatkami czekoladowymi. Przechowywać w lodówce.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz