Składniki na
babeczki (16 - 18 sztuk):
- 290 g mąki
- 140 g cukru
- 3 jajka
- 120 g masła
- 250 g ajerkoniaku
- 30 g płatków czekoladowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 25 ml mleka 3,2%
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 125 ml ajerkoniaku
- 20 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- płatki czekoladowe do posypania
Wykonanie babeczek:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą
masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać
mąkę na przemian z ajerkoniakiem, mieszając tylko do połączenia składników. Wsypać
płatki czekoladowe, wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każda
papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 175oC przez 20 - 23 minuty,
do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Wykonanie kremu:
Śmietanę i mleko wlać do niewielkiego rondelka i zagotować. Żółtka
z cukrem utrzeć na jasny i puszysty krem.
Do masy jajecznej wolno wlewać gorącą
śmietankę, cały czas mieszając. Wlać ajerkoniak, wymieszać. Śmietanę z
ajerkoniakiem ponownie podgrzewać na wolnym ogniu, przez 2 - 3 minuty, do
zgęstnienia kremu. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy się rozpusci wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę zalać wodą i
pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Do schłodzonego kremu dodać serek
mascarpone, zmiksować. Żelatynę podgrzać, mieszając, do całkowitego
rozpuszczenia żelatyny, schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu,
wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do kremu i dokładnie zmiksować. Krem
włożyć do lodówki, na kilka godzin, do schłodzenia.
Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego
ozdobną tylką. Babeczki ozdobić kremem i posypać płatkami czekoladowymi. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz