Składniki na
ciasto:
- 480 g mąki
- 250 ml mleka
- 110 g masła
- 90 g cukru
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
Składniki na
kruszonkę:
- 30 g białego cukru
- 30 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki
- 80 g masła
- 40 g drobno posiekanych migdałów
Składniki na nadzienie:
- 185 g masła migdałowego ( u mnie Primavika)*
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do
niewielkiego rondelka wlać letnie mleko, dodać cukier i rozkruszone drożdże,
wymieszać. Przykryć ściereczką i
odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce,
do wyrośnięcia. Masło roztopić w niewielkim rondelku, ostudzić. Do przesianej
mąki dodać wyrośnięty rozczyn oraz żółtka. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
Pod koniec, w dwóch turach, dodać roztopione masło. Po każdym dodaniu wyrabiać
tak długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i
odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkować
na prostokąt o wymiarach 25x30 cm.
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Masą
migdałową wysmarować ciasto drożdżowe. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku,
następnie pokroić nożem na 12 części.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w
niedużych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na
30 minut do wyrośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z
mąką i migdałami, dodać pokrojone na małe kawałki masło. Dokładnie połączyć i
zrobić kruszonkę.
Wyrośnięte bułeczki posypać kruszonką. Piec w temperaturze
190oC przez około 30 35
minut, aż kruszonka lekko się zarumieni.
*Masło migdałowe można sobie przygotować w domu. Wystarczy
podprażyć migdały, a następnie je zblendować na gładką masę.
wyglądają taaaaak pysznie!
OdpowiedzUsuń