Składniki:
- 200 g mąki
- 70 g masła
- 40 g oliwy z oliwek
- 60 g parmezanu
- 70 g tartego chrzanu Ogródek Dziadunia
- 1 jajo
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Do posypania:
- suszony tymianek
- sól gruboziarnista
Wykonanie:
Masło, oliwę, chrzan i jajko zmiksować na jednolitą masę.
Dodać sól, parmezan, tymianek i przesianą mąkę, wymieszać. Z ciasta uformować
wałek o średnicy około 5 cm, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 3
- 4 godziny. Schłodzone ciasto pokroić na 0,5 centymetrowe plasterki. Ciastka
ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą i suszonym
tymiankiem, lekko dociskając przyprawy do ciasta. Włożyć do piekarnika
nagrzanego do 190oC i piec około 15 - 17 minut, do ze złocenia
ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz