Składniki:
- 6 białek
- 150 g cukru pudru
- 70 g mąki
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka śmietany
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę, kakao i 40 g cukru wymieszać i przesiać. Białka wlać
do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie
gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać śmietanę i nadal ubijać. Kiedy piana
będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować,
aż powstanie błyszcząca i gładka piana. Na koniec dodać cukier waniliowy,
zmiksować. Do ubitych białek, w trzech turach, dodać mąkę. Delikatnie
wymieszać. Masę przełożyć do foremki na babkę (nie smarować masłem). Ciasto
piec w piekarniku, nagrzanym do 175oC, przez około 35 - 40 minut, do
tzw. suchego patyczka. Babkę wyjąć z pieca, odwrócić do góry nogami i
pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Iwonko cudna babeczka :-) pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńIwonko cudna babeczka :-) pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:). Babka jest bardzo smaczna. Niestety przez to, że jest puszysta szybko znika:)
Usuń